Ana Sayfa / Faydalı Bilgi / Zincir nasıl takılır? Zincir kullanmanın ipuçları

Zincir nasıl takılır? Zincir kullanmanın ipuçları

Zincir kullanımı

Kar paletleri: Lastiklere takılan kar paleti zincirden daha pratiktir ancak daha pahalıdır. Palet plastik malzemeden yapılmıştır. Bir mekanizma yardımı ile jantın göbeğine takılır ve lastiğin etrafını çevreler.

Zincir nasıl takılır? Zincir kullanmanın ipuçları
Pratik takılabilen, Takmatik denilen zincirleri kullanmak daha kolaydır. Zincir tipleri içinde birbirine paralel dizilmiş zincir yerine, baklava dilimli olanları tercih etmenizde yarar vardır. Baklava dilimli yada X desenli olarak isimlendirilen zincirler yeri daha iyi kavrıyor.

Zinciri seçerken lastik ebadınıza göre seçin. Küçük veya büyük zincirin lastiğe bir faydası olmaz. Bu yüzden zincirin kutusunun üzerinde lastik ölçülerine bakarak sizin aracınıza uyanını tercih edin.

Patinaj zinciri ve kar paleti ile maksimum 50 km/s hız yapılmalıdır. 50 km/s’nin üzerindeki hızlarda zincirin ve paletin kırılma ve kopma riski vardır. Ayrıca 50 km/s’nin üzerinde yapılan frenlerde metalin sürtünmesinden dolayı tehlike oluşabilir.

Patinaj zinciri ve kar paleti çekişin olduğu lastiğe takılmalıdır. ABS’li araçlarda dört tekerleğe de zincir takmak gereklidir. ABS sensörü bir tekerlekteki kaymayı belirlediğinde, beyin ünitesine o doğrultuda bilgi gönderir. Bu yüzden fren anında ABS performansını gösteremez.

Virajlarda zincir takılıyken daha dikkatli olunmalıdır. Hızlı girilen virajlarda zincir lastiğin bir tarafında toplanır ve lastiğin gücüne dayanamayarak kopar. Bu yüzden zincir takılıyken ani hareketlerden ve virajlara hızlı girmekten kaçınılmalıdır. Zinciri belli periyotlarda kontrol edin. Zamanla zincir bollaşacaktır bu durumda boşluğu almalısınız. böylece hem güvenliğiniz artar, hem da zincirin ömrü uzar.

Kar kalktıysa ve buzlanma yoksa ve siz de uzun süre bu yolu kullanacaksanız zinciri veya paleti çıkartmalısınız. Yoksa bu durum yavaş gitmenize, konfordan ödün vermenize, zincirin ve lastiklerin gereksiz yere yıpranmasına neden olur. Özellikle zincir tekerleklerin balans ayarını olumsuz yönde etkiler ayarlarınızı gözden geçirmeyi ihmal etmeyin.

Zinciri tekrar kullanmak için iyi korumanız gerekir. Kar suyu metaller üzerinde yıpranmayı artırır. Zincirin ömrünü uzatmak için aracınızdan çıkarttığınız da en kısa zamanda su ile durulayın ve kurutun. Kuruyan zinciri son kez bir bez yardımı ile silerek kendi kutusuna veya alet çantanıza koyun. Unutmayın bir sonraki yıl zincire ihtiyacınız yeniden olabilir.

Takmatik zinciri tekerleğe takarken izlemeniz gereken yollar

 

Çekişin olduğu lastiğin arkasından zinciri yere doğru yatırın.
Esnek çelik halatın kırmızı olan bölümünü jant hizasında kilitleyin.
Sarı renkli halatın ucunu sarı fosfor boyalı kilide takın.
Çelik halatı geriye iterek zinciri lastiğe tam olarak oturtun.
Yeşil renkli gergi zincirinin yeşil fosfor boyalı U kilitleme geçirerek kilitleyin.
Yeşil gergi zincirinin yeşil fosfor boyalı plastik kılavuz yuvasından geçirerek gerdiğiniz ve
ucundaki lastik kancayı çevre zincirine takın.
100 km sonra zinciri tekrar gerin.